Meny
Harrys välkomnar statens stödpaket, men vad händer nu?

Landets restauranger och krögare befinner sig i en chockartad ovisshet. Inom Harrys pågår ett intensivt arbete, både lokalt och på huvudkontoret, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för kedjan att möta situationen. I förra veckan presenterade regeringen ett stödpaket som visserligen välkomnas av Harrys nya VD Helena Ahldén. Samtidigt är hon osäker på om det kommer göra skillnad.

– Våra franchisetagare och resten av branschen befinner sig i en otroligt svår situation. Stödpaketet är välkommet och skapar viss arbetsro men situationen kvarstår. Många restauranger gapar näst intill tomma och om inget händer så står branschen med noll intäkter den kommande månaden och det är ohållbart. Vi behöver en tidsram och fler åtgärder, säger Helena Ahldén.

Kampen pågår på alla orter

Läget är tufft. På varje restaurang oavsett ort i landet, pågår ett febrilt arbete för att hitta nya vägar att möta gästerna. Såväl franchisetagare som personal inom Harrys använder sina nätverk, föreningar ställer upp och det övriga näringslivet stöttar. Helena Ahldén, som tillträdde som ny VD för Harrys så sent som i februari, imponeras av den stora driftighet hon ser inom kedjan.

– Visst är jag orolig för hela branschens existens. Samtidigt är jag enormt tacksam att vi har så driftiga människor inom Harrys. Utan dem vore vi ingenting. Den lokala förankringen och kontaktnätet som finns därute är imponerande och det gör att vi förhoppningsvis rider ut stormen, säger Helena Ahldén.

”Vi är viktiga för den sociala gemenskapen”

De flesta städer i landet är fortfarande milt drabbade och folk får röra sig utomhus bara de känner sig friska. Därför uppmanar Helena Ahldén nu människor att stötta sina lokala restauranger så gott de kan och inom ramen för vad som känns bekvämt. Hon respekterar att många håller sig inomhus och följer regeringens direktiv om man inte är frisk. För alla andra uppmanar hon de som kan att stötta sin lokala restaurang lite extra.

– På många småorter där Harrys finns är vi ofta den naturliga knutpunkten och viktiga för den sociala gemenskapen i samhället. Det vore en stor sorg för många om dessa mötesplatser inte längre finns kvar när krisen är över. Många städer har föredömligt valt att tillåta uteserveringar lite tidigare än normalt och vårsolen är här på många håll. En uteservering är en ypperlig plats att umgås på, utomhus i friska luften, avslutar Helena Ahldén.